Monday, September 15, 2014

týden 3 - kdy se postavit a kdy si kleknout {ester}

Zdravím vás z Ugandy! Vítejte ve třetím týdnu naší Ester studie! Jsem ráda, že ji můžu sdílet s vámi všemi!

Ale pojďme hned k věci…

Verše pro tento den jsou z Ester 3:1-4 a Žalmu 95:6. Ve verších z Ester vidíme, že Mordokaj se konečně odhodlal postavit za to, čemu věří. Až doteď zůstával docela potichu, klaněl se králi a udržoval ve svém životě věci tak, jak to po něm ostatní chtěli. Povzbudil Ester k tomu, aby se „držela zpátky“ a tajila svůj původ.

Ale proč se Mordokaj rozhodl jednat zrovna teď? Když je mu přikázáno, aby si klekl před Hamanem, odmítne, což má své následky. Ale proč teď? Jeden důvod je, že Haman je Agagovec a Agagovci mají s Židy historii nepřátelství. Mordokaj se konečně rozhodl, že dost je dost a že už nebude kompromisovat to, čemu věří, aby se klaněl svému nepříteli.

1. Nikdy není pozdě na to se za něco postavit.
I když Mordokaj „nestál“ už od začátku, postavil se teď. A my můžeme udělat to stejné. Zrovna dnes si můžeme říct: „Už dál ne“ a postavit se věcem, o kterých už nějakou dobu víme, že bychom je měli změnit. Je to seriál, který nám vlastně nic nedává? Pomlouvání, o kterém víme, že musíme nechat? I když jsme to třeba nezvládly v minulosti, není pozdě na to říct: „Dneska je Den D!“

2. Můžeme se rozhodnout klanět se Bohu, našemu Pánu.
Žalm 95:6 nás zve ke sklonění se a chválení našeho Boha a Tvůrce. Udělej si moment na přečtení tohoto verše a na to, aby se do tebe „vpil“. Čemu se teď klaníš, co není Bůh? Idoly se umí bezvadně vetřít do našich životů, aniž bychom si to uvědomili! Zastav se na chvíli a přemýšlej. Vyznej. A vyber si. Pokloň se před Hospodinem!

3. Klekněme si.

„…klekněme, skloňme kolena před Hospodinem…“ Klekněme si – opravdu fyzicky – před Ním tento týden. A to je i naše výzva:

TÝDEN 3 VÝZVA



TÝDEN 3 PLÁN ČTENÍ



















TÝDEN 3 VERŠ K ZAPAMATOVÁNÍ



















Vše pro Ježíše,

No comments:

Post a Comment