Tuesday, September 9, 2014

{Týden 2} Ester

Vítejte v druhém týdnu naší Ester studie. 

Verš z pondělí je z Efeským 5. Už o tom nějakou dobu přemýšlím a proto mi dovolte, abych s vámi sdílela svých pár myšlenek.

V Efeským 5:15 se píše: „Pečlivě dbejte na to, jak žijete: nechovejte se jako hlupáci, ale jako moudří lidé.“

Proč bychom se měli chovat jako moudří lidé? Pavel nám ve verši 16 odpovídá takto: „…protože doba je zlá.“

Doba byla zlá stejně jako dneska i v době, kdy žila Ester. Tento týden bude Ester zavolána ke králi, jehož životní styl je extravagantní a neobvyklý. To se nám už docela ukázalo v tom, jak si vybíral novou královnu. Ester se bude muset rozhodovat opatrně a žít moudře, aby mohla zachránit svůj lid.

Když dojde na zlo, naše kultura se moc nezměnila. Nemůžeme ani zapnout televizi bez toho aniž bychom viděly některé hrozné věci, které se na světě dějí. Některé jsou smutné a některé až hrůzostrašné. Taky si myslím, že je zlo i ve městech, ve kterých bydlíme – a nezáleží na velikosti. Zlo je prostě všude.

Pavel nám připomíná, že právě proto, že je na světě hřích a zlo, musíme žít opatrně.
Takže… jak žít ve světě, kde je tolik zla? Tady je pár myšlenek, které nám pomůžou.

1. Zavrhněme to zlé.
Na světě je hodně špatných věcí. Špatných jako zneužívání lidí, porno, rasismus… to jsou jen některé z mnoha. K těm méně viditelným patří například materialismus, nespokojenost, sobeckost, lenost apod. To jsou všechno věci, proti kterým bychom měly bojovat.

2. Přijměme to dobré.
Na světě je hodně krásy a pravdy. Všichni lidé jsou stvořeni k obrazu Božímu, což každému člověku dodává smysl a cenu. Kreativita je jedna z vlastností, kterou máme, protože jsme stvořeni právě k Božímu obrazu. Proto si umíme a můžeme užít věci jako jsou umění nebo hudba. Taky můžeme pomoct v různých humanitních hnutích, dělat lidem radost, nebo třeba organizovat oslavy nebo akce, které si lidé mohou užít.

3. Obnovme to zlé.
Ale některé věci na světě jsou zlomené, poškozené a musí se obnovit. Věci jako je vzdělávací systém, vláda, rodiny a manželství, lidské životy… jsou jen některé z nich.


Svět je nebezpečné místo, ale byly jsme sem poslány. Zatímco se na něj nemáme dívat jako na náš domov, máme být v něm ale ne z něj… a to chce moudrost. Stejnou moudrost, jakou potřebovala Ester k záchraně Židů.


TÝDEN 2 VÝZVA





















TÝDEN 2 PLÁN ČTENÍ





















TÝDEN 2 VERŠ K ZAPAMATOVÁNÍ





















S pohledem na Ježíši,


No comments:

Post a Comment