Saturday, August 30, 2014

malý náhled do úžasné knihy {ESTER}


Kniha Ester je zvláštní malá kniha proto, že je jen jednou ze dbou knih v Bibli, kde se vůbec nezmiňuje Bůh. Mnoha lidem to vadí a někteří dokonce tvrdí, že by neměla být v Bibli zahrnuta.

Ale Bůh nemusí být zmiňován, protože Jeho skutky mluví dost jasně a zřetelně. Vidíme Jeho ruku, jak pracuje v každém detailu tohoto úžasného příběhu, hned od kapitoly 1, kde král Xerxe uspořádá neskutečnou oslavu. Tato velkolepá událost znamenala pád královny Vašti, což bylo součástí plánu, ve kterém se mladá židovská holka měla stát královnou. A skrze Královnu Ester Bůh zajistil přežití svého lidu.

Tento příběh nás vezme na perský soudní dvůr krále Xerxe (Artaxerxes z řečtiny) nějakých šedesát let potom, co se do Jeruzaléma poprvé vrátili židovští vyhnanci, a také po tom, co byl přestavěn Chrám. Když se na časování knihy Ester podíváme chronologicky, odehrává se v době Ezdráše 1-6 a Ezdráše 7-10, kde čteme o prvním a druhém návratu Židů z babylonského vyhnanství.  
V této chvíli je Xerxe na trůnu a je velmi mocný a bohatý král. Zdědil toto bohatství od svého otce Dariuse, a užíval si ho naplno. Tady začne naše studie.

Tématika knihy Ester je, že se Bůh stará o své lidi.

„…i když v ní [knize Ester] není Bůh zmíněn přímo, Jeho prst vede každou minutu, která předchází vysvobození Jeho lidu.“ ~ Matthew Henry

Doufám, že po naší studii Ester, Římanům 8:28 – „Víme, že těm, kdo milují Boha, všechno napomáhá k dobrému – totiž těm, které povolal podle svého záměru,“ – nám bude dávat větší smysl. Začneme mít větší ponětí o Boží starosti v našich vlastních životech. Budeme vědět, že i když se zdá, že Bůh mlčí, budeme si jisté, že pracuje, všechny věci do sebe nechává zapadat s největší precizností, pro svou slávu a naši svatost.

„Hospodin chtěl, abychom v Ester viděli krásný příklad Jeho starosti. Chtěl, ať až se na ten příběh podíváme v zájmu a s potěšením, můžeme chválit Jeho jméno, a pak se naučit zvyku hledání Jeho ruky v dalších příbězích, a hlavně v našich vlastních životech.“ ~ Spurgeon
Doufáme, že se k nám přidáš v tomto úkolu poznat Boží charakter skrze tuto inspirativní knihu. A modlíme se, že ve výzvě vidět Boží ruku v našich životech, najdeme inspiraci k tomu, abychom Milovaly Boha Obrovsky o to víc.
S pohledem upřeným na Ježíše,


No comments:

Post a Comment